Loire völgyi Kastélyok 4 napban

Ebben az évben úgy döntöttünk, hogy Franciaországban a Loire kastélyokat látogatjuk meg. 🙂 Nagyon sok látnivaló van Franciaországban, amit meg nem fedeztünk fel! Az egyik ilyen hely, a feltétlenül meg kell nézni listámon, a Loire völgyi kastélyok. A Loire tele van  nagy nevű, hatalmas kastélyokkal, amiket filmekben, vagy tankönyvekben már láttunk.

 

Monthou-sur-cher város volt a bázis, ahol a szállást lefoglaltuk, és onnét indultunk el minden reggel a különböző kastélyokba. Egy nap egy kastélyt látogattunk meg, hogy nehogy sokkot kapjunk, és élvezetes is legyen a látogatás a kastélyokban.

 

Monthou-sur-Cher város 

Néhány mondat Monthou-sur-Cher városról. A város egy pici város, ami egyben egy kicsit csalódást is okozott számunkra. Semmilyen tevékenységi lehetőség, nincs egy hely se ahova be lehetne ülni inni valamit. Létezik egy pékség, ami minidig zárva van. Igazából hasonlít egy fantom városhoz.

Szerencsére a kis tava és a barátságos rét megmentette párszor a délutánunkat. Viszont nagyon tetszett a Montrichard város ami 10 km-re van Monthou-sur-Cher- től. Sok étteremmel, bárral, egy kis stranddal, plusz animációkkal van ellátva. Először láttam hangszórókat a város összes utcáján, ami működött is. Zenét és városi információt lehetett hallani.

 

Úgy döntöttünk, hogy reggel, nyitásra megyünk meglátogatni a Loire völgyi kastélyokat. Általában 9 órakor nyitják ki kapuikat. Igy elkerülhető a nagy hőség és a hosszú sor a pénztárnál. Ráadásul kellemesen lehet sétálni a kastélyban, és nem arra megy el az energiánk, hogy más turistákkal harcolunk. Mind a négy kastélynál van magyarul írott útmutató!

 

1 nap: Chambord-i Kastély (Château de Chambord) 

Kétség kívül ez a kastély a leghíresebb a Loire völgyében. Nagyon szép, robosztus! Ugyanakkor egy kissé üres a kastély. Régen a királyok a bútoraikkal együtt szerettek utazni. Ez azért is történt igy, mert nagyon drága volt minden kastélyt bebútorozni.  Viszont a különlegessége a Chambord kastély-nak, a dupla lépcső, amit Leonardo Da vinci tervezett. Mind a két lépcsőn fel és le lehet közlekedni, ami érdekes módon összefonódig. Mágikus lépcsőnek is hívjak. Először láttam ilyen lépcsőt! A gyermekeik biztosan nagy rajongojuk lesznek ennek a misztikus lépcsőnek.

Chambord Kastély (Château de Chambord)

 

Chambord kastély (Château de Chambord)

A kastély kertje elég pici és nem mondható annyira különlegesnek. Lovas előadás van, amit meg lehet tekinteni a hosszas séta után. A Chambord kastélyt egyszer érdemes meglátogatni, de nem ez a legemlékezetesebb hely a Loire völgyében.

 2 nap : Cheverny kastély látogatás (Château de Cheverny)

Ez a kastély bútorozott, és ez az ami a legérdekesebb ebben a kastélyban. Nagy a különbség a Chamord kastélyhoz képest. A kastély előző lakóinak az életét mutatja meg. A látogatási idő nem tart sokáig (1 óra) de utána sétálhatnak a parkban ami nagyon kellemes időtöltés. Ha Tintin képregény rajongók talán, akkor megtekinthetnek egy kiállítást. A Moulinsart kastélyt a Cheverny kastély inspirálta! A kastély kutyaóla nagyon lenyűgöző, főleg délelőtt 11 órakor, amikor az ételt osztják ki a kutya falkának. A veteményeskert nagyon szép, nagyon sokfajta, elfelejtett zöldségeket láthatunk.

Cheverny kastely (Château de Cheverny)
Cheverny kastely (Château de Cheverny)

3 nap: Amboise kastély látogatás (Château d’Amboise)

Nem ez a Loire völgy legismertebb kastélya. Nem maradt meg sok minden az Amboise kastély-ból ami a város szintjére lett építve. Mindazonáltal ez volt a legérdekesebb kastély összehasonlítva az előzőekhez képest. Ingyenes francia és angol idegen vezetéssel kényeztettek el minket ezen a helyen, ami izgalmassá varázsolta a látogatást! A helységek különböző korszakból maradt bútorokkal vannak berendezve. A kert csodálatos, bár kicsi területen helyezkedik el. A kilátás a várból elbűvölő! Az egyik torony úgy lett kialakítva, hogy a lovak is tudjanak közlekedni fel és le. Leonardo Da vinci tervezte ezt a tornyot. Összevonhatják az aznapi látogatást a Clos Lucé kastéllyal, ami 10 perc séta távolságban található az Amboise kastélytól.

 

(Amboise kastély) Château d’Amboise
(Amboise kastély) Château d’Amboise

Ez az a hely, ahol Leonardo De Vinci töltötte utolsó éveit. A sírhelyet làthatjuk az Amboise kastélyban elhelyezve. Számomra Château du Close Lucé egy kicsit csalódás volt. Többet vártam a látogatás során. Láthatjuk a találmányait, de olyan nagy volt a tömeg a látogatás során, hogy nem lehetett élvezni ezt a helyet. Ha önök nem a találmányok rajongói akkor kihagyhatják ezt a látogatási helyet. Egy kis tanács: Ingyen parkolhatnak az Amboise kastély és a Clos Lucé között levő kis parkolóhelyen: egy zsákutca végén.

 

Close Lucé Kastély (Château du Close Lucé)
Close Lucé Kastély (Château du Close Lucé)

4 nap : Chenonceau kastély látogatás (Chateaux de Chenonceau) 

Végezetül a Chenonceau kastély látogatása kötelező volt. Ez a legszebb kastély a Loire völgyében. Megdíszíti a folyót a csodálatos hidjával. A kastély története nagyon izgalmas, és jól van prezentálva a látogatás folyamán. A kastélynak a  különböző helységei, bútorai és építészeti története mind lenyűgözőek. A konyhája gyönyörű. A kert is szép nagy.

Chenonceau kastély (Château de Chenonceau)
Chenonceau kastély (Château de Chenonceau)

Loire völgye és borászata 

A Loire völgyében a kastélyok a legfontosabbak, de nemcsak ez az egy érdekessége ennek a területnek!  Nem érdemes kihagyni a borkóstolási lehetőséget. A Loire völgyében az elterjedt bor típus a fehérbor. Nyugodtan álljunk meg és kopogjunk a boraszatok ajtóin. Valaki mindig van ott, aki tanácsot ad és borkóstolóra is számolhatunk. Nekünk nagyon ízlett a Loire völgyi fehér bor. Nagyon tetszett a  confrérie des vignerons à Oisly látogatás. Kedves a kiszolgálás és jó minőségű a bor! Nincs jobb egy üveget kinyitni este, az egész napos sétálás után!

Eljött a nyaralás vége, itt az idő, hogy utra keljünk és hazautazzunk. 4 kastélyt tudtunk meglátogatni. Minden kastélynak megvan a maga vonzeröje, és története. Nehéz megmondani hogy melyik a legjobban kedvelt. Még sok kastély maradt hátra, de majd egy másik alkalommal! 🙂

(Visited 684 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük