Karácsonyi fatörzs recept (Bûche)

Karácsonykor az egész család összegyűl, émindenki nagyon sok finomságot süt, főz. Franciaország egyik hagyományozó receptje a fatörzs torta. Senki nem hagyja el az asztalt addig, amig nem evett fatörzs tortát! Amikor elértük a tizedik fogást, akkor megkóstolhatjuk a várva várt karácsonyi fatörzsöt. 🙂 

 

Elkészülési idő : 15 perc 
Sütés : 7 perc 

Elkészítési idő a televízióban 15 perc, de nekem sajnos még nem sikerült ennyi idő alatt összeraknom a piskóta alapot. Tehát elkészítési idő: 60 perc 🙂

 

Hozzávalók (10 főre) :

– 120 g cukor
– 120 g liszt
– 5 tojàs 
– csipetnyi só

– Nutella vagy 1 tálba főző csokoládé és 15dkg vaj

–  1  tálba főző csokoládé és 15 dkg vaj kulső diszítéshez

 – diónyi vaj (a tepsi megkenéséhez)
– 1 téglalap alakú tepsi (28x38cm az ideális)

 

Karacsonyi fatorzs
Karacsonyi fatorzs

Recept elkészítésé :

 

Melegítsük elő a sütőt 200°C.

Vajazzuk és lisztezzük be a téglalap alakú tepsit.

Ha nutellával szeretnenk megtölteni a tortát, akkor abban az esetben nem kell elkészíteni a tölteléket. Viszont ha csokoládé tölteléknél döntöttünk, ajánlatos előre elkészíteni azt. Melegítsünk fel egy kis tepsibe 1 tábla főző csokoládét 25 dkg vajjal.

Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától.

Jól verjük fel a tojássárgáját a cukorral. Addig keverjük míg a keverék el nem kezd fehéredni. Amikor kész, rakjuk félre es a már előre kimert, átszítál 120gr liszt-et rakjuk mellé egy külön tálba.

Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval. Itt rejlik a titok! Sokáig verjük a tojásfehérjét, mert igy fogunk kapni finom puha piskóta tésztát. A végén fordítsuk tetejére a habbá alakult tojásfehérjét, hogy teszteljük a végeredményt. Ha nem esik ki, nyert ügyünk van. A fehérje habot félrerakjuk.

 

Most keverjük a lisztet az elkészült tojássárgájához. Nagyon szép sárga masszát kapunk. Várakozás nélkül, óvatosan, lassú mozdulatokkal, kézi habverővel hozzákeverjük a fehérje habot a masszához.

A munka nehéz részén túl is lennénk!

 

Öntsük egyenletesen a bevajazott és lisztezett tepsibe az elkészült masszánkat.
Rakjuk a sütőbe 200°C-ra 7 percig, egy másodperccel se többet! Nehogy száraz legyen a tészta.

 

Ez idő alatt vizezzünk be egy tiszta konyharuhát es szórjunk rá egy kis kristálycukrot de ne vastagon. A kristálycukor azért kell hogy segítsük a piskótát szépen összeragadni tekerés közben.

 

Elkészült a piskóta. Kivesszük és a tepsit ráborítjuk a nedves konyharuhára úgy, hogy a piskóta kiessen a tepsiből. Azért csak finoman! Semmi ne törjön össze. 🙂

 

Megkenjük az elkészült töltelékkel és szorosan összetekerjük a konyharuha segítségével.

fatorzs torta
fatorzs torta

Általában túl sok tölteléket rakok a piskótára, mert gurmand vagyok :D, úgyhogy nem tudom szorosan összetekerni, mert akkor kinyomom a tölteléket a piskótából. Tehát ha nem szorosan van feltekerve, akkor is nagyon finom lesz! 🙂
Berakjuk az elkészült piskóta tekercset a hűtőbe pihenni és megszilárdulni kb. 4 órára. Van aki egy éjszakán át pihenteti.

 

Elkészítjük a fatörzset borító csokoládé masszát. 1 tábla csokoládé es 25 dkg vajból. A lényeg az, hogy ne legyen túl kemény a csokoládé, mert akkor könnyeden tudjuk majd vágni a szeleteket.

A csokoládét szilikon spatulával viszem fel és villával rajzolom meg a fának az erezetét. Mivel fúj a szél az erdőben, ezért oldalasan is rajzolok erezetet a végén! 🙂 Díszítésképpen le lehet vágni egy vagy két szeletet a tekercs végéből, es felrakhatjuk a tetejére.

recept fatorzs
recept fatorzs

A szilikon spatulának az az előnye, hogy jól ki tudom szedni a masszát a tálból, igy kevesebbet kell takarítani! 🙂 Franciaországban külön feldíszítik a fatörzsöt kis fenyőfával, favágóval, ajándékokkal hogy még szebb és étvágygerjesztőbb legyen 🙂 Tetejét porcukorral megintjük, mintha esne a hó 🙂

Jó étvágyat! 🙂

(Visited 1 080 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük